E-Fatura

Kağıda basılan faturaların kağıt yerine elektronik ortamda basılmasına e-fatura denilmektedir. Elektronik faturaların kağıt faturalara göre bir çok avantajı bulunmaktadır. Öncelikle çevre dostudur. Daha hızlı fatura oluşturabilir ve zaman tasarrufu sağlayabilirsiniz. Faturanın kaybolma riski ortadan kalkar. Dijital ortamda arşivlendiği için eski faturalara ulaşmanız çok kolaydır. Alıcı ve Satıcı arasındaki mutabakatı kolaylaştırır.

E-Fatura Oluşturma

  • E-Yaz Yazılıma ait Fatura modülünde fatura oluşturulduğunda, elektronik faturanın da oluşması gerekiyorsa otomatik olarak oluşturabilirsiniz. E-Yaz Yazılım, cari modülünde kartları oluşturulmuş firmaları, GİB [Gelirler İdaresi Başkanlığı] de kayıtlı olan e-fatura düzenleme zorunluluğu olan firmalar ile eşleştirme yapar böylece fatura kesilecek firmanın e-faturası sistem tarafından otomatik olarak oluşturulur.

Ticari Fatura | Temel Fatura

  • E-Faturalar ticari ve temel adı altın da a iki ana gruba ayrılırlar. Ticari Faturalar karşı tarafın yedi gün içinde kabul ya da itiraz etme hakkının olduğu faturalar dır. Temel faturalar ise itiraz hakkının olmadığı genellikle hizmet [Elektrik, Su, Telefon, doğalgaz gibi] faturalarıdır.

Ticari Fatura Durum Sorgulama

  • E-Fatura olarak kesilen Ticari Faturalara karşı tarafın bir hafta itiraz etme hakkı vardır. GİB Gelen Faturalar ekranında “GİB’den Sorgula” butonunu kullanarak gelen faturalarını sorgulayabilirsiniz ve faturanın onaylanıp onaylanmadığını kontrol edebilirsiniz.

Gelen Faturaların Sorgulanması ve Kontrolü

  • E-yaz Yazılım ürünü olan Kobi ERP [Kerp] yazılımı ile gelen e-faturaları,veri tabanına alarak, kontrolünü ve sorgulamasını yapabilirsiniz.

Cari ve Stok Eşleştirme

  • Veri tabanına alınan faturaların cari eşleştirmesini yapabilir, daha sonra faturadaki stok kodları ile e-yaz yazılımdaki kodlar aynı ise fatura kalemleri otomatik olarak içeri alınır. Stok kodları farklı ise stokları eşleştirerek içeri alır.

Stok Birim Eşleştirme

  • GİB nın kullandığı Stok birimleri ile e-yaz yazılım da kullanılan stok birimlerinin eşleştirilmesi işlemlerinin yapılması gerekir. Örnek olarak E-Yaz yazılım da Adet birimi kullanılmışsa bunun GİB deki karşılığı c62 dir.

Veri Güvenliği

  • Kesilen E-Faturaların saklanması ve arşivlenmesi Entegratör firma tarafından yapılmaktadır. Böylece e-faturalara her zaman güvenli bir şekilde ulaşabiliriz.

E-Defter

  • Muhasebe kullanılıyorsa Mahsup fişlerinden e-defter için entegratör firma için otomatik xls dosyası oluşturulur.

Çözüm Ortaklarımız

Bizimle İletişime Geçin